Men måske handler det alligevel om katten, for katten repræsenterer en lektie i forhold til livets læringer. Lad mig forklare hvorfor.

I sommer skulle jeg tage billeder af grøntsager hvor vi skal bruge dem til en plakat. Vejret var ikke helt godt så jeg kun kunne tage billeder i de korte øjeblikke hvor solen kom frem. Lige på et tidspunkt hvor lyset var helt perfekt og jeg var klar til at klikke med kameraet, dukkede katten frem og stillede sig lige bagved grøntsager! Jeg prøvede at få den til at gå væk, men det ville den ikke. Det endte med at jeg tog billeder af den i stedet for, indtil den gik af sig selv. “Selvfølgelig”, da katten gik, forsvandt solen også, og jeg måtte vente et stykke tid før solen kom tilbage for at jeg kunne fortsætte med arbejdet.

Det blev et par smukke billeder af katten, og katten, for mig, repræsenterer det uventede som sker i livet og som vi ikke kunne gøre andet end at tilpasse os omstændigheder. For vores rejse med Ferment One har bestemt ikke været nemt. Vi har oplevet mange øjeblikke hvor tingene ikke blev som vi har planlagt eller forventet, og hvor vi måtte lave om på vores plan. For eksempel:

  • Første gang hvor vi skulle producere, gik det op for os at den maskine, som vi havde bestilt til at skære grøntsagerne med, havde ikke det rigtige kniveblad til kål. På det tidspunkt kunne vi ikke udsætte vores produktion fordi vi allerede har vasket hvidkål og gulerødder, og siden vi ikke kunne nå at få fat i et nyt knivblad, måtte vi skære kålene i hånden! Og nej, det drejede ikke om 5 eller 10 kg, men snarere 100 kg!
  • Da vi fik glassene, kom de jo i paller. Det burde have været nemt at få dem inde i butikken, tænkte vi men nej, for det viste sig, at pallerne ikke kunne komme ind ad hoveddøren! Vi måtte bære dem ind 10-15 stykker ad gangen (jeg var i København på det tidpunkt så jeg var heldig :-)), men som jeg også fik fortalt, var der nogle søde naboer som hjalp til!

Jeg kunne blive ved med at skrive om denne slags eksempler, hvor vi blev udfordret og hvor vi måtte være fleksible og finde nye løsninger hen ad vejen. På mange måde så er de typiske iværksætterioplevelser, hvor omstillingsevnen var/er afgørende for virksomhedens “overlevelse”. Det gælder om at lære af de ting, der sker uventet for det kan godt være at vi kommer til at værdsætte oplevelsen på et senere tidspunkt. Personlig var jeg glad for at katten kom på besøg. Hvis alting gik efter min plan så havde jeg aldrig oplevet øjeblikkets skønhed og fik taget et smukt billede af katten med dennes intense øjne. Endvidere mens jeg ventede på solen efter den var gået, fik jeg en ide til en ny opstilling af grøntsagerne, som viste sig at være helt perfekt til vores plakat. Så det uventede kan være en gave, en åbning til nye muligheder- hvis vi kan formå at omfavne det!